Využijte dopravu ZDARMA na všechny bateriové stanice!

Baterie LiFePO4: technologie budoucnosti v zařízeních EcoFlow

Stanice EcoFlow DELTA 2

Lithium-železo-fosfátové baterie, známé jako LiFePO4 nebo LFP baterie, nejsou horkou novinkou, na trh se dostaly koncem 90. let, ale jsou revolučním produktem v technologii baterií, který zažívá velký rozmach. V posledním desetiletí se staly oblíbenou volbou pro širokou škálu aplikací včetně elektromobilů a obnovitelných zdrojů energie. Pojďme se tedy podívat, co je na nich tak zajímavého a proč si je společnost EcoFlow vybrala pro svá zařízení.

Vlastnosti baterií LiFePO4

Baterie LiFePO4 jsou považovány za bezpečnější a ekologičtější alternativu tradičních lithium-iontových baterií. Ve srovnání s nimi nabízejí hluboký cyklus nabíjení a vybíjení, delší životnost a stabilnější výkon.

Stanice EcoFlow RIVER 2 Max

  1. Konstantní napětí ve velkém rozsahu: ve srovnání s uzavřenými olověnými akumulátory mají akumulátory LiFePO4 velmi příznivou vybíjecí charakteristiku. Během vybíjení mají velmi malý pokles napětí až do 85-90 % použité kapacity.
  2. Bezpečnost: mají vynikající tepelné a chemické vlastnosti, které snižují riziko požáru nebo výbuchu. Díky své stabilní struktuře zvládají vyšší teploty a tlaky, aniž by se zhoršila jejich výkonnost. Ve srovnání s běžnými LiPol články nehrozí riziko samovolného požáru nebo výbuchu ani v případě porušení obalu.
  3. Vysoký výkon: Baterie mají vysokou energetickou kapacitu se schopností nabíjet a vybíjet při vysokém výkonu. Jsou také schopny pracovat v širokém teplotním rozsahu, což umožňuje jejich použití v drsných klimatických podmínkách a v prostředí s většími teplotními výkyvy.
  4. Dlouhá životnost: Baterie LiFePO4 mohou absolvovat tisíce nabíjecích a vybíjecích cyklů bez výrazného poklesu kapacity. Tato dlouhá životnost může v dlouhodobém horizontu přinést významné úspory nákladů. Ve srovnání se staršími technologiemi, jako je NiMH , které trpěly samovybíjením 1 % denně, mají baterie LiFePO4 typickou míru samovybíjení 5 % za měsíc, takže k samovybíjení by došlo za 6 měsíců.
  5. Přijatelnost pro životní prostředí: Kromě lithia jsou železo a fosfát relativně hojně se vyskytující a pro životní prostředí neškodné prvky, na rozdíl od jiných materiálů používaných v bateriích, jako je kobalt. To spolu s vyšší životností snižuje dopad výroby, používání a recyklace těchto baterií na životní prostředí.

EcoFlow Smart Battery - určená pro sekačku EcoFlow Blade

Baterie LiFePO4 se používají v různých aplikacích, včetně:

  1. Elektrická vozidla: Elektrická vozidla (EV) se na silnicích objevují stále častěji. Přestože baterie LiFePO4 mají nižší hustotu energie než jiné typy lithiových baterií používaných v elektromobilech, což znamená, že jsou o něco větší a těžší při dané kapacitě, jsou ideální volbou pro elektromobily především kvůli nižší ceně, která činí tato vozidla dostupnějšími. Kromě toho nabízejí vysoký výkon, dlouhou životnost a bezpečný provoz. .
  2. Obnovitelná energie: Jejich dlouhá životnost a schopnost efektivně uchovávat velké množství energie z nich činí neocenitelné zdroje energie z obnovitelných zdrojů.
  3. Záložní zdroje energie: Díky své spolehlivosti a dlouhé životnosti se baterie LiFePO4 často používají jako záložní zdroje energie v případě výpadku proudu.

Robotická sekačka EcoFlow Blade

Z výše uvedených informací je již jasné, proč společnost EcoFlow používá ve svých zařízeních baterie LiFePO4. Najdete je integrované v bateriových zdrojích, v robotické sekačce Blade a v přenosné chladničce Glacier. Díky použití baterií LiFePO4 mají všechna tato zařízení možnost extrémně rychlého nabíjení a v případě bateriových napájecích zdrojů jde dokonce o nejrychlejší nabíjení na trhu. U těchto zařízení je samozřejmě důležitá také vysoká bezpečnost a dlouhá životnost a to vše jsou tyto baterie schopny zajistit.

S dalším vývojem bateriových technologií můžeme očekávat, že význam a využití baterií LiFePO4 ještě vzroste, a určitě je najdeme i v nových zařízeních EcoFlow.

Autor: René Hubinský, SmartWear.sk