Využijte dopravu ZDARMA na všechny bateriové stanice!

Kombinace bateriových stanic a solárních panelů jako nejlepší řešení elektrické energie na cesty

Najít perfektní solární řešení pro váš obytňák, karavan nebo dodávku, může být opravdu těžké nebo také opravdu snadné. Ne každý si zvládne udělat potřebnou sestavu vlastními silami. Bateriové stanice jsou na druhé straně řešení vše v jednom. V podstatě jen zapojíte solární panel do stanice, během chvíle začnete dobíjet, a při tom můžete naplno využívat všechny porty stanice. Tento příspěvek by vám měl pomoci s výběrem nejvhodnější bateriové stanice a solárních panelů pro vaše potřeby. Jednoduše si zpříjemněte cestování.

Kombinace bateriové stanice a solárních panelů

Hlavní části jsou solární panely, MPPT regulátor a baterie pro ukládání energie. MPPT regulátor a baterie jsou součástí stanice, ke které pak už jen stačí připojit solární panely. Bateriovou stanici, která podporuje solární dobíjení, můžeme po připojení solárních panelů nazývat také solárním generátorem.

Jakou stanici bych si měl vybrat?

Abychom celý tento dotaz co nejvíce zjednodušili, musíme se podívat na tři věci: Dostupný prostor, bez jakých zařízení na cestách nemůžeme nebo nechceme existovat a do kolika solárních panelů jsme ochotni investovat.

Dostupný prostor a hmotnost 

To je nejspíše jedna z hlavních otázek pro mnoho cestovatelů. Jde o to, kolik prostoru mohu věnovat řešení tohoto typu napájení a zatížení vozu. Bateriové stanice s lithium iontovými akumulátory jsou kompaktnější a lehčí než třeba 12 V baterie, takže se snadno vejdou do obytného vozu nebo a zároveň vám umožní převážet více energie v případě, že se hmotnost vozu blíží například 3,5 tunám. Pro každou velikost obytňáku budeme muset zvolit vhodné typy stanic a panelů. Zde jsou uvedeny rozměry čtyř nejlepších bateriových stanic pro obytné vozy – je třeba přidat také trochu místa pro dostatečné proudění vzduchu kolem stanice, které je důležité pro provoz stanice bez přehřívání.

Bez čeho nemůžete žít?

Výkon (W)

Zkuste se zamyslet nad elektronikou, bez které jednoduše nemůžete žít – řekněme notebook, Wi-Fi router, světla, kávovar a elektrickou pánev – a vypište jejich příkony ve wattech. Na internetu najdete určitě spoustu hodnot, ale pro přesnější představu vezměme hodnotu, která bude jistě uvedena na technickém štítku zařízení. Pokud chcete mít k dispozici opravdu detailní hodnoty, je ještě lepší použít wattmetr, aby byly zahrnuty i případné energetické ztráty. Pokud jste již majiteli některé z bateriových stanic EcoFlow, tak máte štěstí. Přímo na LCD displeji nebo v aplikaci můžete zkontrolovat hodnotu vstupu a výstupu ve wattech v reálném čase.

Kapacita (Wh)

Stačí vynásobit watty zařízení počtem hodin, po které ho plánujete používat.

Zařízení (W)

Počet hodin provozu

Wh

Notebook
50 W

3 hodiny

150 Wh

Wi-Fi router
10 W

4 hodiny

40 W

Světla
40 W

4 hodiny

160 W

Kávovar
500 W

0,1 hodiny

50 W

Elektrická pánev
1500 W

0,2 hodiny

300 W

Hodnoty v součtu dávají 700 watthodin. Neznamená to však, že budete potřebovat stanici s kapacitou 700 Wh nebo solární panel s výkonem 700 wattů.

Výběr bateriové stanice

Pokud plánujete během dne využít 700 watthodin energie, nebudete nutně potřebovat stanici s kapacitou 700 Wh, protože ji můžete moci dobíjet pomocí solárních panelů. Existuje však několik důvodů, proč si pořídit stanici, která má o něco vyšší kapacitu. Jedním z důvodů je skutečnost, že neustálé vybíjení baterie ze 100 % na 0 % zkracuje její životnost. Baterie bude mít delší životnost při vybíjení z 80 % na 20 %, tedy při odběru 60 % celkové kapacity. Například při spotřebě 700 Wh z RIVER Pro s kapacitou 720 Wh by baterie degradovala mnohem rychleji, než u stanice DELTA s kapacitou 1260 Wh. To se bude hodit i ve chvílích, kdy venku bude převážně deštivo a zataženo a solární panely tak nebudou schopny pracovat na plný výkon, anebo v případě, že stanici používáte při okolní teplotě blížící se 0 °C.

Výběr solárních panelů

Výkon solárního panelu, který je uveden v technické specifikaci (např. 110 W nebo 160 W), je tzv. hodnota wattpeaku (Wp), kterou byste získali v ideálních podmínkách. V reálných podmínkách byste se měli blížit zhruba 70% výkonu ve Wh. Například propojení čtyř solárních panelů EcoFlow 160 W (celkem 640 W) vyprodukuje 2000 Wh po asi 4 hodinách při velmi slunečném a jasném počasí. Při vyšší oblačnosti se tato doba může však až zdvojnásobit.

 Chcete-li získat 700 Wh solární energie pro výše zmíněná zařízení, porovnejte to s RIVER Pro a spočítejte, kolik panelů by bylo potřeba k získání takového množství watthodin. Mějte však na paměti, že 12 hodin mezi východem a západem slunce se nerovná 12 hodinám využitelné sluneční energie. V závislosti na řadě povětrnostních vlivů, si můžete vystačit s jediným 160 W solárním panelem, ale dva 110 W panely budou bezpečnější volbou. Výkon panelů závisí také do značné míry na vás, respektive na polohování panelů vůči slunci a jejich údržbě.

Vymáčkněte ze svých solárních panelů maximum

  • Prostředí: Je asi zřejmé, že mnohé závisí na tom, kdy a kde panely umístíte, ale vždy se ujistěte, že panely jsou venku, nejsou zastíněné a znečištěné.
  • Jak často panely nastavujete: Pouzdro pro přenášení slouží také jako stojan, díky kterému lze panely správně naklonit v brzkých ranních/v odpoledních hodinách. Během poledne lze panely položit rozložené na zem. Pokud několikrát během dne nastavíte panely tak, aby co nejvíce směřovaly směrem ke slunci, zajistíte tak co největší možný výkon panelů.
  • Účinnost: MPPT regulátory, které jsou součástí všech stanic EcoFlow, nahrazují méně efektivní PWM. MPPT regulátor zajistí, že kolísající sluneční osvit a další proměnné nebudou mít tak zásadní vliv na výrobu energie ze solárních panelů, jako při použití PWM.