Využijte dopravu ZDARMA na všechny bateriové stanice!

Výběr šesti nejlepších bateriových stanic roku 2024

 

Bateriové stanice představují spolehlivý zdroj elektrické energie při aktivitách mimo dosah elektrické sítě, jako jsou například práce na zahradě, kempování, karavaning nebo mohou sloužit i jako domácí záložní zdroj pro případ nouzových situací. V poslední době již zcela ovládají trh mimosíťových (off-grid) zdrojů energie.

Bateriové stanice EcoFlow navíc ve spojení s přenosnými, pevnými nebo flexibilními solárními (f.v.) panely tvoří sofistikovaný solární generátor, který posouvá užitné vlastnosti této technologie na vyšší úroveň. Umí totiž vysoce efektivně získávat a uchovávat čistou energii všude, kde svítí slunce.

Jaká bateriová stanice by tedy byla vhodná přímo pro vás?

Správná volba v tomto případě vyžaduje zejména důkladné zvážení předpokládaného způsobu jejího použití a zároveň i určení objemu potřebné zásoby energie. A následně potom z těchto hledisek zhodnotit nabídku trhu a u jednotlivých stanic zejména tyto parametry: 

  • kapacitu pro ukládání energie
  • maximální výkon
  • možnosti nabíjení
  • rychlost nabíjení
  • velikost, váhu, přenosnost 

…a případně i další vhodné vlastnosti.

Abychom vám co nejvíce usnadnili výběr a pomohli určit, jaká stanice bude nejlépe odpovídat vaším potřebám, důkladně jsme posoudili aktuální nabídku a ty nejlepší z hlediska konkrétního typu použití jsme vybrali do následujícího přehledu:

  1. Nejlepší pro outdoor aktivity - EcoFlow RIVER 2 + 110Wp přenosný solární panel
  2. Nejlepší pro kempování a cestování - EcoFlow RIVER 2 Max + 160Wp přenosný solární panel
  3. Nejlepší pro chaty, pergoly atd. -  EcoFlow RIVER 2 Pro + 220Wp přenosný solární panel
  4. Nejlepší pro karavaning – EcoFlow DELTA 2 + 220Wp přenosný solární panel
  5. Nejlepší jako záložní zdroj pro případ výpadků dodávky elektrické energie – EcoFlow DELTA 2 Max + 400Wp přenosný solární panel
  6. Nejlepší pro dlouhodobý pobyt mimo dosah elektrické sítě - EcoFlow DELTA Pro + 400Wp přenosný solární panel

Co je tedy vlastně bateriová stanice? 

Bateriová stanice je jednotka s vestavěnou baterií a sofistikovaným systémem, který inteligentně řídí tok energie do jednotlivých připojených spotřebičů a zároveň umožňuje rychlé dobíjení i využívání dalších uživatelsky komfortních funkcí, jako jsou displej pro zobrazování aktuálních vstupů a výstupů nebo aplikace pro vzdálenou správu. Může být dobíjena několika způsoby. Ze sítě, z autozapalovače, f.v. panely nebo prostřednictvím adaptéru USB-C. V případě jejího propojení s jedním nebo více solárními (f.v.) panely vznikne tzv. „solární generátor“, protože tento komplet bude vyrábět a uchovávat energii ze slunečního záření. Kapacita baterie (množství energie ve Wh nebo kWh) a výkon měniče přitom určuje možné způsoby použití stanice, tedy mj. i to, jaké spotřebiče a na jak dlouhou dobu je schopna napájet.   

Všechny bateriové stanice zpravidla fungují podobně, nejsou však úplně stejné. Existují mezi nimi podstatné rozdíly a ty nedůležitější jsou v těchto parametrech:

  • Kapacita úložiště (Wh/kWh)
  • Maximální výkon (W/kW)
  • Výkon solárního regulátoru MPPT (V, určuje kolik solárních panelů je možné připojit)
  • Způsoby nabíjení
  • Doba nabíjení
  • Chemie (LiFePO4 nebo NMC)
  • Kvalita
  • Životnost
  • Váha a velikost
  • Cena

V další části tedy uvádíme podrobnější hodnocení a popis nejlepších bateriových stanic EcoFlow z nabídky roku 2024, a to podle typického způsobu použití. V úvahu jsme přitom brali jejich charakteristiky, přednosti, výhody i nevýhody.

1. Nejlepší pro outdoor aktivity - EcoFlow RIVER 2 + 110Wp přenosný solární panel

Tento komplet představuje optimální řešení pro napájení telefonů, laptopů, dronů nebo i dalších přístrojů při déledobém pobytu mimo dosah elektrické sítě. Je výbornou volbou zejména pro outdoorové aktivity, jako jsou rybaření, turistika, fotografické výlety, zahradní oslavy, a kempování.

Díky kompaktní a lehké konstrukci je možné mít bateriovou stanici EcoFlow RIVER 2 stále při sobě. Například i při mnohakilometrové horské túře, během které tak budete moci kdykoliv nabít baterie fotoaparátu či dronu a neunikne vám tedy záběr žádné dechberoucí scenérie ani pořízení vrcholového fota. A na rybářské výpravě si vždy operativně nabijete svoji čelovku nebo sonar pro vyhledání dalších skvělých úlovků.

S její kapacitou 256 Wh a výkonem 300 W (+ 600 W špičkový/startovací výkon za pomoci Surge) můžete bez problémů kdekoliv používat výpočetní elektroniku, drony, fotoaparáty, výčepní zařízení, menší ruční nářadí i další techniku. EcoFlow RIVER 2 se tak může stát vaším osobním snadno přenosným zdrojem elektrické energie kdekoliv, kam se rozhodnete vyrazit.

Nabíjení je možné podle aktuálních možností hned čtyřmi různými způsoby: slunečním zářením při použití přenosných solárních panelů, z elektrické sítě, z autozapalvoače v autě, nebo prostřednictvím adaptéru USB-C. K nabití z 0 na 100 % stačí váš EcoFlow RIVER 2 zapojit do zásuvky hodinu předtím, než vyrazíte na další cestu. Se snadno přenosným 110Wp solárním panelem stanici potom můžete dobít všude, kde svítí slunce a při přejezdech můžete ke stejnému účelu využít autozapalovač.

Technické parametry RIVER 2:

Kapacita: 256 Wh

Výkon (AC): 300 W (špičkový výkon 600 W)

Hmotnost: 3,5 kg

Rozměry: 24,4 x 21,6 x 14,48 cm

Typ baterie: LiFePO4

Životnost baterie: kapacita 80%+ po 3 000 cyklech

Doba nabíjení solárním panelem: cca 3 hodiny (ve špičce slunečního záření)

Přednosti RIVER 2:

Rychlé nabíjení ze sítě i solárními panely.

Snadné přenášení (kompaktnost a nízká váha).

Díky špičkové baterii LiFePO4 umožňuje až 10 let denního používání.

4 různé způsoby nabíjení podle aktuální dosažitelnosti.

Může pohánět veškerou výpočetní elektroniku, drony, fotoaparáty, výčepní zařízení, menší ruční nářadí, a další techniku.

Nevýhody RIVER 2:

Kapacita úložiště a výkon (AC) nejsou navrženy pro napájení velkých spotřebičů.

2. Nejlepší pro kempování v autě i pod stanem a pěší cestování - EcoFlow RIVER 2 Max + 160Wp přenosný solární panel

Jde o vysokokapacitní verzi EcoFlow RIVER 2. Při pěších túrách s sebou často nesete mnoho technického vybavení a dalších potřebných věcí. Nyní můžete přibalit i EcoFlow RIVER 2 Max. Tato bateriová stanice zatíží váš batoh jen 6,08 kg, avšak zajistí vám spolehlivé dobíjení přístrojů, které tak budete mít stále k dispozici.

Pro delší kempování možná bude potřeba více elektřiny, než je schopna poskytnout menší EcoFlow RIVER 2. Tuto vyšší spotřebu vám však může pokrýt stanice EcoFlow RIVER 2 Max, která je připravena pohánět bez problémů všechna běžná elektronická zařízení, a to včetně remosky, fénu nebo menší rychlovarné konvice. A zároveň může být využita i pro napájení venkovního zdroje světla, kterým mohou být například LED svítilny.

Operativní nabíjení mimo dosah elektrické sítě je velmi důležitou podmínkou k tomu, abyste si delší cestování mohli opravdu užít. A přesně to vám nabízí EcoFlow RIVER 2 Max se solárním panelem 160 Wp. Z 0 na 100 % se nabije už za 4 hodiny přímého slunečního záření. Její aktuální vytížení i stav nabíjení navíc můžete průběžně sledovat prostřednictvím EcoFlow mobilní aplikace.

Technické parametry RIVER 2 Max:

Kapacita: 512 Wh

Výkon (AC): 500 W (špičkový výkon 1 000 W)

Hmotnost: 6,08 kg

Rozměry: 26,9 x 25,9 x 19,6 cm

Typ baterie: LiFePO4

Životnost baterie: kapacita 80 %+ po 3 000 cyklech

Doba nabíjení solárním panelem: cca 4 hodiny (ve špičce slunečního záření)

Přednosti RIVER 2 Max:

Kompaktnost a nízká váha - ideální například do střešního stanu na autě.

Rychlé nabíjení ze zásuvky, 0-100% za 60 minut. 

Stálý přehled o stavu a dálkové ovládání prostřednictvím mobilní aplikace EcoFlow.

Díky X-Boost můžete napájet cca 80 % běžných spotřebičů bez požadavku na napětí AC 230 V (rychlovarné konvice, fény, nářadí).

Záruka 5 let.

Nevýhody RIVER 2 Max:

Stanice není navržena pro pohon spotřebičů s vysokým příkonem nebo dlouhé používání mezi nabíjeními.

Pro pěší turistiku má již vyšší hmotnost.

3. Nejlepší pro chaty, pergoly atd. -  EcoFlow RIVER 2 Pro + 220Wp přenosný solární panel

Chcete-li ve vzdálené kůlně (nebo na jiném k síti nepřipojeném místě) bez problémů používat elektrické nářadí, potřebujete k tomu nutně spolehlivý mimosíťový zdroj energie. Ideálně bateriovou stanici EcoFlow RIVER 2 Pro, která může napájet vrtačky, pily, úhlové brusky i kompresory. 

Její kapacita 768 Wh zaručuje dostatek energie například pro nepřetržitý pohon standardní 200W vrtačky po dobu více než tří hodin, nebo 400W přímočaré pily po dobu téměř dvou hodin. A zároveň nabízí i dostatečný výkon pro spuštění a provoz vašich náročnějších přístrojů. Nářadí s elektromotory, jako je například přímočará pila, může totiž pro spuštění vyžadovat až 1 200 W… Potřebujete tedy zdroj, který umí dodat alespoň v krátkém časovém úseku i takové množství energie. Jinak se pila nerozběhne…

V případě stanice EcoFlow RIVER 2 Pro to však není problém. Díky pokročilé technologii X-Boost zvládne napájet spotřebiče s příkonem až 1 600 W. Může tak napájet 80 % jednoduchých spotřebičů s vysokým příkonem včetně většiny ručního nářadí s příkonem do 1 600 W (bez požadavků na AC napětí 230 V).

EcoFlow RIVER 2 navíc používá X-Stream, nejlepší rychlonabíjecí technologii v oboru. Jde o originální a patentované řešení společnosti EcoFlow, které díky inteligentnímu systému správy baterie spolehlivě optimalizuje celý proces nabíjení. Prostřednictvím přenosného 220Wp f.v. panelu tak stanici můžete plně nabít už za 4 a půl hodiny intenzivního slunečního svitu. Další možností je potom připojení do zásuvky elektrické sítě, kde ji z 0 na 100 % dobijete už za 70 minut.

Použití přenosného solárního panelu vám přinese absolutní nezávislost vašich pracovních aktivit na klasické elektrické síti. I mimo její dosah tak budete moci pracovat klidně přes víkend, a to bez zbytečných přestávek způsobených vybitou baterii nebo pomalým dobíjením. 

Technické parametry RIVER 2 Pro:

Kapacita: 768 Wh

Výkon (AC): 800 W (špičkový výkon 1 600 W)

Hmotnost: 7,8 kg

Rozměry: 27,0 x 26,0 x 22,6 cm

Typ baterie: LiFePO4/LFP

Životnost baterie: kapacita 80 %+ po 3 000 cyklech

Doba nabíjení solárním panelem: cca 4 a půl hodiny (ve špičce slunečního záření)

Přednosti RIVER 2 Pro:

Výkon měniče 800 W (špičkový výkon 1 600 W) schopný napájet cca 80 % vysokovýkonných domácích spotřebičů.

Smart Battery Management System (BMS), který chrání baterii proti nadměrnému nabíjení, prodlužuje její životnost a optimalizuje výkon.   

Velmi rychlé nabíjení technologií X-Stream.

Snadná přenosnost.

30 ms EPS automatické přepínání pro ultra rychlé záložní napájení při výpadku proudu.

Záruka 5 let na bateriovou stanici a 24 měsíců na solární panel.

Nevýhody RIVER 2 Pro:

Kapacita úložiště a výkon (AC) nejsou navrženy pro napájení více vysokovýkonných spotřebičů najednou.

Srovnání řady RIVER 2:

  RIVER 2 RIVER 2 Max RIVER 2 Pro
Kapacita 256 Wh 512 Wh 768 Wh
Hmotnost 3,5 kg 6,1 kg 7,8 kg
Rozměry (mm)

245 x 214 x 142

270 x 260 x 196

270 x 260 x 226

AC výsupní porty 2 zásuvky, celkem 300 W 3 zásuvky, celkem 500 W 4 zásuvky, celkem 800 W
X-Boost 600 W 1000 W 1 600 W
AC nabíjení 360 W 660 W 940 W
Solární nabíjení 110 W, 11-30 V, 8 A Max 220 W, 11-50 V, 13 A Max 220 W, 11-50 V, 13 A Max
Nabíjení z autozásuvky Podpora 12 V/24 V, výchozí 8 A Podpora 12 V/24 V, výchozí 8 A Podpora 12 V/24 V, výchozí 8 A
Životnost baterie Kapacita 80 %+ po 3 000 cyklech Kapacita 80 %+ po 3 000 cyklech Kapacita 80 %+ po 3 000 cyklech

 

4. Nejlepší pro karavaning – EcoFlow DELTA 2 + 220Wp přenosný solární panel

Tento komplet by měl být první volbou pro každého, kdo cestuje obytným vozem nebo karavanem a chce žít mimo dosah elektrické sítě. 

Déledobý pohodlný pobyt ve vašem obytném voze vyžaduje použití spolehlivého zdroje energie s vysokou kapacitou. Zdroje, který bude schopen napájet například i kompresor, vysavač, fén, nebo kávovar, a zároveň má i dostatečnou kapacitu na dobití elektrokol. Nemluvě tedy o chytrých telefonech, noteboocích a televizích…

Stanice EcoFlow DELTA 2 všechny tyto požadavky beze zbytku splňuje. Díky výkonu 1 800 W (+ 2 700 W špičkového výkonu) dokáže napájet 90 % hlavních spotřebičů, což je ideální pro život v obytných vozech. 

Bez problémů zvládne připojit až 13 zařízení současně, takže i v divočině můžete pohodlně sledovat televizní přenos důležitého sportovního zápasu, zatímco se vám zároveň bude nabíjet mobil, v ledničce chladit pivo a v provozu budou i další potřebné spotřebiče. S kapacitou baterie 1 024 Wh a plně kompaktní konstrukcí bude stanice EcoFlow DELTA 2 spolehlivě poskytovat příjemný a pohodlný životní styl na všech vašich cestách.

Když jezdíte s obytným vozem a rádi kempujete „na divoko“, je použití zcela nezávislého zdroje energie nikoli jen pohodlné, ale stává se přímo absolutní nutností. A právě za účelem dosažení maximální nezávislosti byl navržen přenosný bifaciální skládací f.v. panel se jmenovitým výkonem 220 Wp přední strany a 155 Wp zadní strany. Jeho konstrukce umožňuje zachycení více energie (až o 25 %) než v případě jednoduchého solárního panelu a je zvláště účinná ve dnech, kdy je obloha zatažená.

Stanice EcoFlow DELTA 2 nabízí rovněž rozšiřitelnou kapacitu pro ukládání energie. K ještě nezávislejšímu pobytu v obytném voze si doplňte výbavu o přídavnou baterii EcoFlow DELTA 2 Extra Battery, která vám zvýší kapacitu úložiště na 2 048 Wh, nebo o přídavnou baterii EcoFlow DELTA 2 Max Extra Battery, s kterou budete mít v úložišti k dispozici až 3 040 Wh. Je to nejflexibilnější řešení pro potřeby nezávislého života. A navíc je tak skladné, že se vejde do každého „obytňáku“.

Technické parametry DELTA 2:

Kapacita: 1 024 Wh

Výkon (AC): 1 800 W (špičkový výkon 2 700 W)

Hmotnost: 12 kg

Rozměry: 40,0 x 21,1 x 28,1 cm

Typ baterie: LiFePO4/LFP

Životnost baterie: kapacita 80 %+ po 3 000 cyklech

Doba nabíjení solárními panely: cca 4,5 hodiny při použití bifaciálního 220 Wp panelu

Přednosti DELTA 2:

Rozšiřitelná kapacita úložiště.

Schopnost pohánět 90 % domácích spotřebičů.

Dlouhá životnost.

Možnost napájet najednou až 13 různých přístrojů.

Bifaciální skládací f.v. panel se jmenovitým výkonem 220 Wp přední strany a 155 Wp zadní strany, s účinností 23 %.

Nevýhody DELTA 2:

Stanice není navržena pro pěší cestování.

Pro rychlé dobíjení v autě je nutné upravit DC výstup z alternátoru. Z autozapalovače je doba dobíjení 12 hodin. 

5. Nejlepší jako záložní zdroj pro případ výpadků dodávky elektrické energie – EcoFlow DELTA 2 Max + 400Wp přenosný solární panel

 

Výpadky proudu vás mohou nechat doslova ve tmě. A zároveň vám vezmou i možnost používat běžné domácí přístroje, bez jejichž pomoci si už život ani nedovedeme představit. Osvětlení, klimatizace a základní domácí spotřebiče nebudou fungovat, dokud dodávka elektřiny nebude obnovena. Tedy jen v tom případě, když nemáte k dispozici systém domácího nezávislého napájení.

Bateriová stanice EcoFlow DELTA 2 Max se 400Wp solárním panelem je navržena tak, aby se stala spolehlivým základním kamenem řešení, které vás spolehlivě ochrání před nepříjemnými důsledky přerušení dodávek elektrického proudu. Díky jejímu vysokokapacitnímu úložišti 2 016 Wh a výkonu (AC) 2 400 W (+ špičkový výkon 5 000 W) budete moci i nadále napájet všechny své hlavní domácí spotřebiče tak, jako by k výpadku nikdy nedošlo. Například televizor o velikosti 50 palců udrží stanice v provozu 15 hodin nebo běžnou chladničku po celý den. 

Když do systému navíc přidáte ještě dvě baterie EcoFlow DELTA 2 Max Extra Battery, rozšíříte kapacitu úložiště až na 6 048 Wh a budete tak připraveni i na delší výpadky elektrické sítě.

K těm dochází zpravidla v nejméně vhodnou dobu, když ale budete udržovat svou stanici EcoFlow DELTA 2 Max plně nabitou, vás rozhodně nezaskočí. A mít ji stále plně nabitou znamená mít ji trvale  zapojenou do síťového napájení. Tím bude stále připravená k okamžitému použití. Po obnovení dodávek proudu se opětovným zapojením do zásuvky dobije z 0 na 100 % už za pouhých 65 minut, dobíjení za použití dvou 400W solárních panelů pak bude trvat 150 minut až 5 hodin.

Technické parametry DELTA 2 Max:

Kapacita: 2 016 Wh

Výkon (AC): 2 400 W (špičkový výkon 4 800 W)

Hmotnost: 22 kg

Rozměry: 49,7 x 24,2 x 30,5 cm

Typ baterie: LiFePO4/LFP

Životnost baterie: kapacita 80 %+ po 3 000 cyklech

Doba nabíjení solárními panely:

2 x 400Wp f.v. panel - cca 3 hodiny

1 x 400Wp f.v. panel - cca 6 hodin

(ve špičce slunečního záření)

Přednosti DELTA 2 Max:

Velká kapacita základního úložiště.

Kapacita dále rozšiřitelná dvěma bateriemi EcoFlow DELTA 2 Max Extra Battery.

Schopnost napájet 99 % domácích spotřebičů.

Rychlé nabíjení: z 0 na 80 % za 43 minut (AC + DC), nebo 53 minut (AC).

Průběžné sledování stavu a řízení provozu stanice prostřednictvím mobilní aplikace EcoFlow.

Dva samostatné vstupy pro f.v. panely, můžete tak použít panely vícero typů na dvou místech (například pevné panely na střeše vozu a skládací panely před markýzou). 

Tichý chod a robustní konstrukce. 

Nevýhody DELTA 2 Max:

Vyšší hmotnost pro přenášení jednou osobou.

6. Nejlepší pro dlouhodobý život mimo elektrickou síť včetně případů blackoutu - EcoFlow DELTA Pro + 400Wp přenosný solární panel

Život mimo síť vyžaduje úplnou energetickou nezávislost. 

Bateriová stanice EcoFlow DELTA Pro se 400Wp solárním panelem vám této nezávislosti pomůže dosáhnout a zároveň vás osvobodí od rostoucích nákladů na elektřinu. Má totiž kapacitu 3,6 kWh, která je navíc rozšiřitelná až na 10,8 kWh. To už je opravdu dostatek „šťávy“ na to, aby celá vaše domácnost bez problémů fungovala i bez přístupu ke klasické elektrické síti!

Použít můžete celkem až tři 400Wp panely a s jejich pomocí dobít EcoFlow DELTA Pro během několika hodin intenzivního slunečního záření. 

Součástí stanice EcoFlow DELTA Pro je totiž velmi kvalitní baterie LiFePO4 s dlouhou životností. Celkem vydrží 6 500 cyklů než dosáhne 50 % své původní kapacity, což vám dává jistotu, že bude spolehlivě fungovat mnoho let.

Stanici navíc můžete prostřednictvím EcoFlow Smart Home Panel i snadno integrovat do vašeho domácího elektrického rozvodu a poté s mobilní aplikaci EcoFlow pohodlně sledovat a ovládat distribuci energie do vašich domácích okruhů. Tímto řešením vznikne systém s fotovoltaikou bez přetoků.

DELTA Pro je nejvýkonnější bateriová stanice v nabídce EcoFlow a je navržena tak, aby se mohla stát spolehlivou páteří zcela nezávislé elektrické sítě i kompletního domácího ekologického řešení.

Technické parametry DELTA Pro:

Kapacita: 3 600 Wh (s možností rozšíření až na 10 800 Wh)

Výkon (AC): 3 600 W (špičkový výkon 7 200 W)

Hmotnost: 45 kg

Rozměry: 63,5 x 28,4 x 42 cm

Typ baterie: LiFePO4/LFP

Životnost baterie:

Garance kapacity – 50 %+ po 6 500 cyklech

Garance kapacity – 80 %+ po 3 500 cyklech

Doba nabíjení solárními panely:

3 x 400Wp f.v. panel - cca 3,5 hodiny

2 x 400Wp f.v. panel - cca 5 hodin

1 x 400Wp f.v. panel - cca 10 hodin

(ve špičce slunečního záření)

Výkon solárního regulátoru MPPT: 1 600 W

Přednosti DELTA Pro:

Velká kapacita úložiště, až 10,8 kWh při použití přídavných baterií.

Anderson port 12 V DC výstup až 30 A.

Baterie LiFePO4/LFP s rychlým nabíjením a dlouhou životností.

Možnost napájet současně hned několik vysokovýkonných spotřebičů a osvětlovacích systémů.

Vestavěná kolečka pro pohodlné přemísťování.

Snadná integrace do domácího rozvodu (plug and play) – fotovoltaika bez přetoků. 

Základní kámen záložního řešení pro výpadky elektrické sítě.

Robustní konstrukce co obstojí zkoušku časem – hliníkový vnitřní rám a odolné plasty. 

Nevýhody DELTA Pro:

Vyšší pořizovací cena. 

 

Co je třeba zvážit při nákupu bateriové stanice

Na trhu najdete stanice s velmi rozdílnými parametry. Je proto nutné dobře promyslet své potřeby, aby bylo možné vybrat takovou, s kterou budete opravdu spokojeni.

Nákup stanice například s nedostatečným úložištěm nebo výkonem měniče by mohla být dost drahá chyba. V následujícím textu jsme tedy pro vás připravili vysvětlení důležitých parametrů, o kterých je potřeba před nákupem stanice důkladně popřemýšlet.

Kapacita baterie

Bateriové stanice mají různé kapacity pro ukládání elektrické energie, typicky udávané ve Wh/kWh. Pro vás je ale důležité zvolit takovou, z které bude možné napájet všechny důležité spotřebiče, a to po tak dlouhou dobu, po kterou to pro vás bude smysluplné.

Menší modely, jako je například EcoFlow RIVER 2 Max se 160Wp solárním panelem, jsou vysoce kompaktní, malé a s lehkou konstrukcí. Výborně se tedy hodí pro cestování nebo kempování. Nemůžete je však použít k napájení výkonných spotřebičů, jako je například kávovar.

Jestliže tedy hledáte řešení, které v případě výpadků dodávky elektrické energie zabezpečí ve vaší domácnosti pohon i pro přístroje s vysokým příkonem jako je pračka a lednička, bude vhodnější uvažovat spíše o stanici s rozšiřitelnou úložnou kapacitou. Takovou možnost nabízí třeba EcoFlow DELTA Pro se 400Wp solárním panelem.

S dostatečnou kapacitou stanice a s připojenými solárními panely vám potom energie už nikdy nedojde! 

Typ baterie

V případě bateriových stanic jsou těmi nejčastěji používanými lithium-iontové, a to buď s NMC nebo LFP chemií. Můžete ale narazit i na zastaralá řešení s olověnými akumulátory. 

Pokud jde o lithium-iontové baterie, jejich nejnovější a nejpokročilejší varianta na bázi lithium-železo-fosfát (LFP/LiFePO4) ještě výrazně zlepšila jejich užitné vlastnosti. A právě tuto špičkovou technologii používají všechny zde zmiňované stanice EcoFlow.

EcoFlow LiFePO4 baterie jsou bezpečné a navíc dokážou uchovat velké množství energie, takže poskytují vyšší kapacitu a zároveň jsou lehké a snadno přenositelné. Přitom nevyžadují téměř žádnou údržbu a rychle se nabíjejí. Z 0 na 100 % zapojením do zásuvky třeba i za jednu hodinu, při použití solárních panelů potom za několik hodin. Podporují navíc i hluboké vybíjení a mají dlouhou životnost, což z nich činí velmi výhodnou investici.

Oproti tomu u olověných baterií může nabíjení ze sítě trvat až osm hodin a jedinou jejich výhodou jsou tak nízké pořizovací náklady. Vyžadují však pravidelnou údržbu, musí být u nich průběžně sledována správná úroveň napětí a rovněž musí být pravidelně doplňovány destilovanou vodou, aby se zabránilo jejich poškození nebo vzniku bezpečnostních rizik. 

Díky delší životnosti, kratší době nabíjení a minimálním nárokům na pracovní prostředí, jsou LiFePO4 baterie v porovnání s olověnými lepší ve všech parametrech, tedy kromě ceny.

Doba nabíjení

S jak dlouhou dobou nabíjení bateriové stanice musíme počítat? To závisí především na její kapacitě a výkonu nabíječe. Ty s větší kapacitou pojmou více elektřiny, takže obvykle i jejich nabití trvá déle než v případě stejného typu baterie s kapacitou nižší.

Nejrychlejším způsobem dobíjení přenosných stanic EcoFlow je zapojení do klasické sítě prostřednictvím běžné elektrické zásuvky. Přístroje s rychlým nabíjením, jako je například řada EcoFlow RIVER 2, se tak nabijí přibližně za jednu hodinu (nebo i za kratší dobu). 

Solární nabíjení

Doba nabíjení pomocí solárních (f.v.) panelů závisí na mnoha faktorech z nichž některé ani nemůžeme ovlivnit. Těmi nejdůležitějšími jsou:

  • Počet připojených solárních panelů
  • Jmenovitý výkon a účinnost fotovoltaických panelů
  • Kapacita solárního vstupu

Intenzita slunečního záření. Nejintenzivnější sluneční záření v naší oblasti začíná zpravidla kolem poledne. Technicky vzato, intenzivní sluneční záření dosahuje v našich zeměpisných šířkách v letních měsících hodnoty cca 1 200 W/m^2. V zimních měsících je to však běžně méně než 300 W/m^2.

Teplota. Účinnost solárních panelů se začne snižovat po zahřátí na více než 25 °C a rovněž extrémní chlad může jejich výslednou efektivitu nepříznivě ovlivnit.

Mraky/sníh/déšť. Na rozdíl od běžné mylné představy solární panely stále zachycují a přeměňují sluneční záření, a to i ve dnech, kdy je zataženo nebo deštivo. V těchto případech však mohou dodávat výrazně méně energie než za slunečného dne.

Stín a nečistoty. Nejsprávnějším přístupem je průběžné čistění solárních panelů tak, aby byly stále bez nečistot nebo sněhu. Je třeba je umístit tam, kde nebudou ve stínu budov, stromů nebo trsů trávy či listí na podzim.

Umístění a orientace. Optimální místo, směr a úhel panelů pro získání největšího možného množství elektrické energie se liší podle polohy slunce, a to s ohledem na jeho měnící se trajektorii v průběhu celého roku. Na severní polokouli by tedy vaše f.v. panely měly směřovat k jihu, a to pod úhlem kolmým k poloze slunce v čase s nejvyšším slunečním zářením. 

Optimalizace získávání elektřiny ze solárních panelů vyžaduje velmi sofistikovaný přístup, a systémy pro automatické polohování panelů představují nákladnou investici. To je i jeden z důvodů, proč se drtivá většina lidí nakonec raději rozhodne pro pevné f.v. panely instalované na střeše vozu nebo právě domu. Na cestách se však mnozí naučí ve svůj prospěch využívat možnost operativně měnit polohu a úhel nastavení přenosných solárních panelů EcoFlow tak, aby jejich poloha po celý den odpovídala postavení slunce a jejich efektivita byla maximální.