Využijte dopravu ZDARMA na všechny bateriové stanice!

Život v obytném voze v zimě: Kompletní průvodce

Někteří majitelé obytných vozů své miláčky na zimu odkládají. Mnoho jiných však  žije ve svém karavanu po celý rok nebo pokračují ve svých dobrodružstvích i během zimních měsíců. 

Pokud preferujete „kočovný“ životní styl celoročně, měli byste svůj obytňák řádně připravit právě na zimní období. 

Příprava je nezbytná k tomu, abyste všichni ve zdraví přečkali ty nejchladnější měsíce roku.

Naštěstí se na zimu můžete v předstihu velmi dobře přichystat nákupem těch správných zásob, oblečení a v neposlední řadě také přípravou svého vozu.

Říká se, že kdo bývá připraven, nebývá překvapen. Jakmile se tedy řádně připravíte na všechny možné scénáře, budete schopni vyrazit na cesty prakticky za každého počasí, dokonce i za silného mrazu.

Příprava karavanu na zimní počasí

Ať už jsou vaše pohnutky pro zimní cestování v obytném voze jakékoli, je dobré se ale určitě připravit na všechny povětrnostní podmínky, kterým budete čelit. Měli byste připravit sebe i své vozidlo tak, abyste měli spolehlivou ochranu před přírodními živly.

Izolace vašeho obytného automobilu

Prvním krokem přípravy vašeho obytného vozu je jeho izolace. Z vozu bez izolace bude více unikat drahocenné teplo. Pokud plánujete trávit čas ve svém obytném automobilu v chladném počasí, zejména pokud v něm spíte, musíte podniknout nezbytné kroky k jeho zateplení.

Začněme u oken. To jsou místa, kde z vozidla uniká nejvíce tepla. Zkontrolujte těsnění kolem okrajů a vyměňte všechny opotřebené nebo poškozené části. Silikonový tmel vydrží déle a nabídne lepší ochranu proti tepelným ztrátám. 

Dobrým krokem je zateplení oken izolační termofolií. Ta efektivně zadržuje teplo a snižuje nároky na váš vytápěcí systém.

Dále doporučujeme vyřešit izolaci spodních lišt vozidla. Termoplachty nebo nafukovací izolace chrání před sněhem, ledem a nízkými teplotami, které kabinu ochlazují ze spoda.

Utěsněte nebo zakryjte další otvory, včetně dveří a střešních větracích otvorů. Podobně jako okna jde o místa, kde uniká teplo. Zakrytí těchto oblastí zabrání úniku tepla a pomůže chránit vás i interiér vozidla před chladem.

Nakonec je třeba vyřešit nádrže na vodu. Při velmi nízkých teplotách může stojatá voda zamrznout. Použijte topnou pásku k obalení nádrže na vodu a potrubí a udržujte nádrže uzavřené, pokud je nepoužíváte. Vyhněte se připojení k venkovnímu vodovodnímu potrubí, protože to zvyšuje pravděpodobnost zamrznutí. 

Zazimování vašeho karavanu

Pokud se vozidlo chystáte v zimě používat

Nečekejte, až teploty klesnou pod bod mrazu. Je třeba použít nemrznoucí kapaliny; většina výrobců doporučuje směs nemrznoucí směsi a vody v poměru 50:50. Budete také chtít zajistit, aby byl akumulátor plně nabitý, protože nízké teploty ho mohou vybít. Tyto kroky vám pomohou udržet vaše vozidlo v provozu i v nejchladnějším počasí.

Pokud vozidlo chcete zazimovat

Pokud se rozhodnete svůj obytný vůz přes zimu nepoužívat, prvním krokem by mělo být vypuštění pitné vody a výměna provozních náplní za náplně s nemrznoucí směsí. Ujistěte se, že odpadní vodu likvidujete bezpečně podle příslušných předpisů. Potrubí propláchněte, ideálně profoukněte vzduchem s nízkým tlakem, a nechte všechny kohouty a ventily otevřené. Před začátkem sezóny pak nádrž na vodu a celý vodovodní systém důkladně dezinfikujte.

Pořiďte si potah na obytné vozy určený pro zazimování. V běžné plastové plachtě kondenzuje voda, což umožňuje vznik plísní nebo jiného poškození. Speciální izolační potah bude účinnější a snížíte tak i riziko vzniku potíží v době, kdy se váš obytný vůz nepoužívá. Podobně mohou speciální kryty pneumatik pomoci zabránit praskání nebo jinému poškození. 

Napájení vašeho karavanu v zimě

Pokud svůj obytný vůz používáte v zimě, je vyčerpání elektrické energie jednou z nejhorších věcí, které se mohou stát. Potřebujete spolehlivý zdroj energie, abyste si zajistili všechny potřeby a mohli napájet topení i spotřebiče.

Nelze se bohužel stoprocentně spoléhat na to, že se na cestách budete vždy moci připojit k síti – a často kvůli tomu nebudete chtít ani zastavovat. Nezávislé cestování je přeci jedním z nejatraktivnějších aspektů života v obytném voze.

Dostatek energie je zásadní pro aktivní život v obytném voze během nejchladnějších měsíců.

Generátory a další zdroje energie pro váš obytný vůz

Baterie vašeho obytného vozu mohou sloužit k napájení některých malých spotřebičů. Problém může nastat v momentě, kdy budete delší dobu mimo elektrickou přípojku. Všechny autobaterie se dobíjí za chodu motoru. Pokud je necháte pracovat, když je motor vypnutý, rychle se vybijí. Abyste na cestách neuvízli neznámo kde a bez proudu, hodilo by se mít v záloze alternativní řešení energie.

Ve většině kempů pro obytné vozy se můžete připojit k místní elektrické přípojce. Jde o velmi pohodlné dobíjení. V zimě však mnoho kempů omezuje počet dostupných míst, nebo nejsou vůbec v provozu. Takový nedostatek energie vás může snadno dostat do nepříjemné situace.

Abyste tomuto předešli a udrželi vše v chodu, měli byste mít k dispozici generátor. Pro použití v interiéru vozidla ale určitě nelze využít generátory na fosilní paliva.

Bateriový ostrovní systém EcoFlow Power Kits je speciálně vyvinuty pro obytné vozy s důrazem na nezávislost na elektrické síti. Je navržen tak, aby poskytoval veškerou energii, kterou potřebujete – úložiště lze konfigurovat od 2 kWh do 15 kWh – a lze jej dobíjet čtyřmi různými způsoby, včetně v kempu pomocí karavanové přípojky a pomocí solárních panelů. 

Připojením solárních panelů, dosáhnete skutečné energetické nezávislosti. S Power Kits je možné kombinovat pevné, flexibilní a přenosné solární panely. Tak se dá na cestách nejefektivněji využívat sluneční svit.

Power Kits se integrují do stávajícího elektrického systému obytného auta. Instalace je rychlá, snadná a správná kombinace dílčích částí Power Kits dokáže pokrýt všechny vaše potřeby bez ohledu na roční období. 

Údržba a skladování baterie v chladném počasí

Během mrazivých zimních dnů se akumulátory vozidla rychleji vybíjejí. Aby bylo možné předejít úplnému vybití, je třeba baterie pravidelně kontrolovat a dobíjet. Můžete tak učinit pomocí generátoru nebo nabíječem. Udržujte akumulátor plně nabitý, aby vás před cestou nebo na ní nic nepřekvapilo.

Pokud akumulátor automobilu skladujete, uchovávejte ho na teplém a suchém místě. Alespoň jednou za měsíc zkontrolujte, zda je nabitý na skladovací napětí. Nenechávejte jej připojený ke zdroji energie, pokud nemáte inteligentní nabíječ, protože přebíjení může akumulátor poškodit.

Zůstaňte v teple a pohodlí

I v plně izolovaném obytném voze může být udržení tepla náročné. Zabalte si vhodné zimní oblečení a kvalitní spací pytle. 

Pokud budete připraveni, není důvod, abyste se v zimě nemohli v obytném voze cítit pohodlně.

Možnosti vytápění pro váš karavan

Na trhu je k dispozici poměrně široký výběr topení pro obytné automobily. Elektrické ohřívače jsou bezpečné a účinné a mohou poskytovat teplo i přes noc. K udržení energie budete potřebovat generátor, ale vyhnete se jiným nebezpečným druhům topení.

Ohřívače na fosilní paliva by měly být v obytných vozidlech používány s extrémní opatrností, pokud tedy vůbec. Při neodborné instalaci jsou rizika otravy oxidem uhelnatým nebo požáru v uzavřeném prostoru vysoká a následky mohou být fatální. 

Oblečení a ložní prádlo do chladného počasí

V chladném počasí je nejlepší oblékat se do několika vrstev. Mějte čepice a rukavice, protože právě hlava a ruce jsou části těla, kde ztrácíme nejvíce tepla. Nepromokavé oblečení se bude určitě také hodit.

S pořádným spacákem stoprocentně krok vedle neuděláte. Vyhřívaná podložka nebo přikrývka navíc poskytnou další zdroj tepla. 

Čím pohodlněji budete spát, o to více si užijete cesty zimními dny v obytném autě.

Vaření ve vašem karavanu během zimy

Čím jednodušší je vaření v obytném voze, tím lépe. Multifunkční elektrický hrnec bude určitě hojně využívaný, zvláště pak v kombinaci s jednoduchými recepty. Vaření na otevřeném ohni bude totiž v zimě často problém.

Musíte také dávat pozor, aby byly vaše suroviny stále čerstvé. Správné chlazení, mražení a tepelná úprava potravin vás může ochránit před škodlivými bakteriemi.

Bez vody zkrátka nelze žít. Je tak dobré mít jí dostatečné zásoby. Na cestách se proto vyvarujte například přílišného mytí nádobí. Zkrátka, je třeba vodou šetřit.

Nejde automaticky počítat s tím, že někde narazíte na pitnou vodu. Pokud uvíznete třeba ve vánici , budete si muset vystačit s vlastními zásobami možná déle, než si myslíte.

Zvládání potenciálních výzev spojených s životem v obytném voze v zimě

Život v obytňáku je celoroční výzvou. Zima však dokáže vytvářet specifické situace, na které musíte být připraveni. Čím kvalitněji sebe i automobil připravíte, tím lepší zážitky na vás čekají.

Jak se vypořádat se sněhem a ledem

Sníh a led jsou součástí zimní reality. Musíte se s nimi prostě vypořádat, protože nic jiného vám stejně nezbyde. Hromadění sněhu a ledu přímo nahrává netěsnostem a možnému poškození vozidla. 

Mějte po ruce smeták a škrabku a nebojte se je použít na sníh a led, který se na automobilu uchytí. Dobré je odklidit i navátý sníh z okolí kolem zaparkovaného obytného vozu, protože by se také snadno mohlo stát, že se díky němu nedostanete z místa.

Pokud máte nainstalované pevné nebo flexibilní solární panely , ujistěte se, že se na nich nehromadí sníh a led. Tento jednoduchý krok vám pomůže zajistit, že váš solární systém bude fungovat co možná nejúčinněji i v extrémních mrazech a při srážkách.

Najděte cenově dostupné zimní kempy

Pokud hledáte cenově dostupné kempy, měli byste zkusit hledat online a v mobilních aplikacích k tomu určených. Kempy v srdci oblíbených zimních destinací, jako jsou například lyžařská střediska, se mohou citelně prodražit. Místa v dojezdové vzdálenosti však na druhou stranu mohou poskytnout nákladově efektivní možnosti. 

Pokud nepotřebujete AC přípojku, protože máte alternativní zdroj energie, jako jsou třeba solární generátory, vaše možnosti parkování budou mnohem širší.

Závěr

Život v karavanu v zimě pro vás může být vzrušujícím dobrodružstvím a pro někoho i vysněným způsobem života. Ať už je to ve vašem případě cokoli, měli byste plánovat dopředu. 

Udržujte svůj obytný vůz, včetně jeho izolace, abyste byli připraveni na nepříznivé počasí, ať už se chystáte jet kamkoli. Dodržování výše uvedených kroků vás udrží v teple, suchu, bezpečí a s plným žaludkem.

Chcete-li snížit svou závislost na síti, nebo se jí zbavit úplně, podívejte se na řešení pro obytné vozy a off-grid život od společnosti EcoFlow.